Το σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε στη διαβούλευση. Τα πρώτα σχόλια του Συλλόγου Συνεπιμέλεια.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε την 18η Μαρτίου στις 21:00 το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο. Θα παραμείνει έως τη 1η Απριλίου 2021.

 

Και δεν είναι πρωταπριλίά δυστυχώς.

 

Συνολικά φέρνει τους γονείς σε χειρότερη θέση απ’ ότι είαι σήμερα.

 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων ας ελπίζουν οι γονείς να βρεθούν εδώ που σήμερα βρίσκονται.

 

  1. Νομοθετείται η νομολογία.
  2. Αναδεικνύεται ένας  πρωτεύοντας γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει και ενός δευτερεύοντα, του γονέα του «πηγαινέλα».
  3. Διατηρούνται εξαιρέσεις για τα παιδιά εκτός γάμου.
  4. Αποκλείονται τα σύμφωνα κοινής επιμέλειας γιατί πλέον θα πρέπει και στο συναινετικό διαζύγιο να ορίζεται ο γονέας με τον οποίο το παιδί θα διαμένει.
  5. Δεν προβέπται μηχανισμός λειτουργίας της επιμέλειας και στους δύο γονείς  φανερώνοντας τη  κρυφή ελπίδα των συτακτών του ν’ αποτύχει αυτή σύντομα.
  6. Ως τόπος κατοικίας του τέκνου ορίζεται η κατοικία του γονέα με  τον οποίο διαμένει, ενώ μέχρι σήμερα είναι αυτή του γονέα που ασκεί την επιμέλεια.
  7. Ορίζεται το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας (δηλαδή το 1/3 των απογευμάτων;) χωρίς να ορίζεται ότι οι διανυκτερεύσεις είναι μέσα στο 1/3 του χρόνου και ότι κατά τις διακοπές ο χρόνος θα είναι ίσος.
  8. Από τη μεταβατική διάταξη εξαιρούνται οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, δηλαδή ο συντριπτικός αριθμός των παιδιών που το νομοσχέδιο αφορά.
  9.  Αν και δεν προβλέπεται η χρήση Parenting plans, εισάγεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση με αγνώστου επαγγέλματος διαμεσολαβητές. 

 

Περισσότερα επί του νομοσχεδίου θα βρείτε στο κείμενο που μπορείτε να κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

 

Νομοσχέδιο στη διαβούλευση με σημερινά κείμενα άρθρου και παρατηρήσεις Συλλόγου Συνεπιμέλεια

 

Θα βρείτε το κείμενο του κάθε άρθρου του νομοσχεδίου, σε πλαίσιο το τι ισχύει σήμερα και με μπλέ γράμματα το τι προτείνει ο Σύλλογος Συνεπιμελεια.

 

Θα επανέλθουμε σύντομα με αναλυτικότερο σχολιασμό.

 

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 6 )

  1. Επισκέπτης

    ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗς Ως ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΟΛΩΝ: Όλες οι οργανώσεις μπαμπάδων κάνουν ένα λάθος. Θεωρούν ότι με λογικά επιχειρήματα θα φτιάξουν έναν σωστό νόμο. Ωστόσο ξεχνάνε αν μια σωστή νομοθετική αλλαγή φέρνει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από ότι όφελος, τότε δεν θα γίνει. Οι προσπάθειες ως τώρα είναι κάτι ρομαντικά παρακαλετά σχετικά με το τι είναι σωστό, ή υπογραφές με 20-30 χιλ άτομα που πολιτικά είναι αμελητέα. Αντί ένα σύνθημα να λέει ίσος χρόνος στους μπαμπάδες, έλεγε σε όλους τους άνδρες (50% του εκλογικού σώματος) η κυβέρνηση με τους υφιστάμενους νόμους και αυτούς που φέρνει προς ψήφιση θεωρεί ότι ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ σαν γονιός και ότι τα “ίσα” δικαιώματά σου πρέπει να είναι το 1/10 αυτών των γυναικών. ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ? Το θέμα δεν είναι χωρισμένοι μπαμπάδες με παιδιά (που είναι λίγοι) vs μαμάδων, γιατί πίσω από τις μαμάδες τάχθηκαν όλες οι γυναικείες οργανώσεις που κόπτονται για ισότητα, μόνο όπου υπάρχει κάποια εναντίον τους, όπου υπάρχει υπέρ τους, μάχεται υπέρ της ανισότητας με νύχια και δόντια. Το θέμα θα κερδηθεί, μόνο όταν το θέμα γίνει ισότητα ανδρών και γυναικών και βάλει όλους τους άντρες μέσα, παντρεμένους, ανύπαντρους χωρισμένους και μη, και γιατί όχι και τις γυναίκες που πραγματικά νοιάζονται για ισότητα.

    Reply
  2. Χρήστος Γκούβερης

    Σε κάτι που θα διαφωνήσω με τις παρατηρήσεις είναι, ότι, όταν ο ελάχιστος χρόνος στις σχολική περίοδο είναι το 1/3, τότε πρέπει να είναι 1/2 στις διακοπές. Εάν είναι ο ελάχιστος χρόνος 1/3 στη σχολική περίοδο, τότε ο χρόνος των διακοπών πρέπει να είναι με αυτόν τον γονιό κατά κύριο λόγο. 1 εβδομάδα με 10 ημέρες με τον άλλο στις καλοκαιρινές διακοπές. Για να υπάρξει και μια ισορροπία στην επικοινωνία του παιδιού με τους συγγενείς και τους οικείους αυτού του γονιού. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που έχουν ήδη μετοικησει σε άλλους νομούς και χώρες. Σε αυτό δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη. Εκεί πατάνε όταν λένε ότι μπορεί να αποφασίσει και λιγότερο του 1/3. Και τι εννοούν όταν λένε αν δεν διαταρασσεται η καθημερινότητα του παιδιού; Είναι πιο σημαντικό να παει το παιδί κολυμβητήριο από το να ανατραφει από τον άλλο γονιο;;; Είναι πάρα πολλές οι αστοχίες.

    Reply
  3. Γιώργος

    Όσα σχόλια και αν κάνετε, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είμαστε θύματα εμπαιγμού. Τι περιμένετε; Να αλλάξει κάτι με περισσότερα σχόλια στο internet; Πρέπει να διοργανωθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δεν υπάρχει άλλη λύση.

    Reply
  4. Μιχαηλ

    Απλα δεν εχω λογια…χαμος θα γινει στη διαβουλευση…μην τυχον και περασουν τετοιο νομοσχεδιο…να μπουμε ολοι στη διαβουλευση να αντιδρασουμε…δεν παει αλλο…εχουν φερει την Ελλαδα ολοι σε δεινη θεση..πρεπει να χουν λιγο τσιπα και φιλοτιμο μεσα τους…αν δεν μπορουν να τα αναθεσουν αλλου…λυπαμαι μονο…ο μονος δρομος η προσφυγη στα Ευρωπαικα Δικαστηρια…με αξιωση χιλιαδων ευρω αποζημιωσεων κατα της Ελλαδας…παμε ενωμενοι αδερφια…

    Reply
  5. Γιώργος

    Απλά ΝΤΡΟΠΗ γι αυτό το γενικόλογο έκτρωμα, μας εμπαίζουν τόσο καιρό για να φέρουν αυτό το κείμενο που χωρίζει τους γονείς σε δυο κατηγορίες;;

    Reply
  6. αρης

    Αν περάσει αυτό το έκτρωμα είσαστε άξιοι της μοίρας σας.
    Αυξηση 1/3 (θεωρία μεν) με ίδιες διατροφές. Ηδη αν ζείς σε άλλη πόλη δεν μπορείς να εκτελέσεις τα 2 ΣΚ τον μήνα γιατί δεν θα έχεις να δώσεις την διατροφή.
    Η απάτη Τσιάρα είναι ενορχηστρωμένη απο τον ίδιο τον Μητσοτάκη
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
    Το εκτρωμα τους δεν θα περάσει.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *