Παραθέτουμε τα άρθρα που άλλαξαν και ακολουθεί σχέδιο συμφώνου συμβίωσης.
Σημειώνουμε ότι ότι ισχύει για τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων, τα ίδια ισχύουν και για τα παιδιά των συμφώνων συμβίωσης.
Άρθρο 1. Σύσταση. Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
Άρθρο 2. Προϋποθέσεις. 1. Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα.
2. Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης α) αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, β) μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, και γ) μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε.
3. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης. Ακυρότητα συνεπάγεται και η εικονικότητα του συμφώνου.
Άρθρο 3. Άκυρο και ακυρώσιμο σύμφωνο. 1. Η κατά το προηγούμενο άρθρο ακυρότητα κηρύσσεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Την αγωγή ασκεί, εκτός από τα μέρη, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης, καθώς και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αν το σύμφωνο αντίκειται στη δημόσια τάξη.
2. Σε περίπτωση ελαττωμάτων της βούλησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τον ακυρώσιμο γάμο. Η σχετική δικαστική απόφαση απαιτείται να γίνει τελεσίδικη.
3. Με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που ακυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης, αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματά του. Η ακύρωση του συμφώνου δεν επηρεάζει την πατρότητα των τέκνων.
Άρθρο 4. Επώνυμο. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.
Άρθρο 5. Σχέσεις των μερών. Στις προσωπικές σχέσεις των μερών του συμφώνου μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο.
2. Στις μη προσωπικές σχέσεις των μερών μεταξύ τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τις σχέσεις των συζύγων από το γάμο, εκτός αν τα μέρη τις ρυθμίσουν διαφορετικά κατά τη σύναψη του συμφώνου με βάση τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης. Τα μέρη δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα πριν από τη γέννησή της.
Άρθρο 6. Στην περίπτωση ελεύθερης συμβίωσης χωρίς σύμφωνο, η τύχη των περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί μετά την έναρξη της συμβίωσης (αποκτήματα) κρίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς δίκες.
Άρθρο 7. Λύση. 1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την επίδοση, και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.
2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.
3. Για τη διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη διατροφή μετά το διαζύγιο, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου.
Άρθρο 8. Κληρονομικό δικαίωμα. Ως προς το κληρονομικό δικαίωμα των μερών του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τους συζύγους. Κατά την κατάρτιση του συμφώνου το κάθε μέρος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.
Άρθρο 9. Τεκμήριο πατρότητας. Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο. Το τεκμήριο ανατρέπεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Τα άρθρα 1466 επ. ΑΚ, καθώς και τα άρθρα 614 επ. ΚΠολΔ, εφαρμόζονται αναλόγως.
Άρθρο 10. Επώνυμο τέκνων. Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους, που περιέχεται στο σύμφωνο ή σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο πριν από τη γέννηση του πρώτου τέκνου. Το επώνυμο που επιλέγεται είναι κοινό για όλα τα τέκνα και είναι υποχρεωτικά το επώνυμο του ενός από τους γονείς ή συνδυασμός των επωνύμων τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Αν η δήλωση παραλειφθεί, το τέκνο θα έχει σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων του. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο του τέκνου θα σχηματιστεί με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.
Άρθρο 11. Γονική μέριμνα. 1. Η γονική μέριμνα του τέκνου που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του συμφώνου, ανήκει στους δύο γονείς και ασκείται από κοινού. Οι διατάξεις του ΑΚ για τη γονική μέριμνα των τέκνων που κατάγονται από γάμο εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.
2. Αν το σύμφωνο συμβίωσης λυθεί ή ακυρωθεί, για την άσκηση της γονικής μέριμνας εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 1513 ΑΚ.
Άρθρο 12. Ανάλογη εφαρμογή άλλων διατάξεων – Εξουσιοδοτήσεις. 1. Άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν συζύγους εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο. 2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η έκταση εφαρμογής των διατάξεων του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν συζύγους, στα μέρη του συμφώνου.
Άρθρο 13. Πεδίο εφαρμογής. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.
Άρθρο 14. Μεταβατικές διατάξεις. 1. Με εξαίρεση τις ρυθμίσεις που ακολουθούν, τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να διέπονται από το ν. 3719/2008. Οι §§ 1 και 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στα σύμφωνα αυτά. Τα μέρη έχουν δικαίωμα να υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του παρόντος νόμου με συμβολαιογραφική πράξη. Αντίγραφο της πράξης καταχωρίζεται στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
2. Σύμφωνα συμβίωσης που καταρτίζονται μετά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις αυτού.
Άρθρο 15. Τροποποίηση διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Τα άρθρα 1354, 1462, 1463 και 1576 ΑΚ τροποποιούνται ως εξής: 1. Άρθρο 1354. Κώλυμα από γάμο που υπάρχει ή από σύμφωνο συμβίωσης με τρίτον. Εμποδίζεται η σύναψη γάμου πριν λυθεί ή ακυρωθεί αμετάκλητα ο γάμος που υπάρχει, καθώς και πριν λυθεί ή ακυρωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση το σύμφωνο συμβίωσης που συνδέει τον ένα μελλόνυμφο με τρίτον. Οι σύζυγοι μπορούν να επαναλάβουν την τέλεση του μεταξύ τους γάμου και πριν αυτός ακυρωθεί.
2. Άρθρο 1462. Αγχιστεία. Οι συγγενείς εξ αίματος του ενός από τους συζύγους είναι συγγενείς εξ αγχιστείας του άλλου στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Η συγγένεια εξ αγχιστείας εξακολουθεί να υπάρχει και μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης από το οποίο δημιουργήθηκε.
3. Άρθρο 1463. Η συγγένεια του πρόσωπου με τη μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από τη γέννηση. Η συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του συνάγεται από το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης με τον πατέρα, ή ιδρύεται με την αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική.
4. Άρθρο 1576. Αυτοδίκαιη λύση. Η υιοθεσία λύνεται αυτοδικαίως και αίρεται αναδρομικά η σχέση που απορρέει από αυτήν, αν τελέσουν γάμο ή συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, κατά παράβαση του νόμου, ο θετός γονέας με το θετό τέκνο. Αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης ακυρώθηκε, διατηρούνται από τη σχέση υιοθεσίας μόνο τα περιουσιακά δικαιώματα του θετού τέκνου.
Άρθρο 16. Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, εκτός αν στις επιμέρους διατάξεις του ορίζεται διαφορετικά.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
——————
Στην Αθήνα, σήμερα στις ……………………. (…) …….. του έτους δύο χιλιάδες ……. (20..), ημέρα της εβδομάδας ………, στο γραφείο μου που βρίσκεται στην οδό ……….. αριθμός …., ενώπιον εμού του/της συμβολαιογράφου ……………………………………., που εδρεύω ………………….., εμφανίστηκαν οι μη εξαιρούμενοι από το νόμο:
1. Συμβαλλόμενοι
Αφενός:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………και
Αφετέρου:…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Σύναψη συμφώνου συμβίωσης
Οι πιο πάνω συμβαλλόμενοι, αφού δήλωσαν ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπο κανενός από αυτούς οποιοδήποτε κώλυμα από τα αναφερόμένα στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του Ν. 3719/2008, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται κατά νόμο την ακυρότητα του παρόντος συμφώνου συμβίωσης και συγκεκριμένα ότι δεν έχει συναφθεί μεταξύ αυτών γάμος ή προγενέστερο σύμφωνο συμβίωσης ή μεταξύ ου ενός από αυτούς και τρίτου, ούτε συγγένεια εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, ούτε εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριορίστως, ούτε υιοθεσία μεταξύ τους, ζήτησαν τη σύνταξη της παρούσας πράξης, με την οποία δήλωσαν ότι, προκειμένου να οργανώσουν την κοινή συμβίωσή τους, προβαίνουν με την πράξη μου αυτή στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, το οποίο θα διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3719/2008 και τους παρακάτω ειδικότερους όρους και συμφωνίες, που αμοιβαία συνομολογούν και συναποδέχονται:
3. Επώνυμο συμβιούντων
Το παρόν σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των συμβαλλομένων. Ο αφενός συμβαλλόμενος δήλωσε προσέτι ότι συγκατατίθεται, ώστε η αφετέρου συμβαλλόμενη να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμό του. (ή) Ο αφενός συμβαλλόμενος δήλωσε προσέτι ότι συγκατατίθεται, ώστε η αφετέρου συμβαλλόμενη να προσθέσει το επώνυμό του στο δικό της (ή και αντίστροφα).
4. Περιουσιακές σχέσεις
Οι συμβαλλόμενοι, διατηρούν κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, τόσο για ανήκοντα σήμερα σ’ αυτούς περιουσιακά στοιχεία, όσο και για εκείνα, τα οποία θα αποκτήσουν στο μέλλον, κατά τη διάρκεια του συμφώνου. (ή) Οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και συναποδέχονται ότι οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία θα αποκτήσουν στο μέλλον κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης θα ανήκουν κατ’ ισομοιρία και στους δύο. (ή) Οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και συναποδέχονται ότι οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία αποκτήσει το ένα συμβαλλόμενο μέρος, κατά την διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης, σε περίπτωση λύσης του συμφώνου, το άλλο μέρος θα έχει αξίωση κατά του πρώτου για ό,τι αυτό απέκτησε και με τη δική του συμβολή, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 3719/2008.
5. Επώνυμο τέκνων και γονική μέριμνα
Τα τέκνα, που τυχόν θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια του παρόντος συμφώνου συμβίωσης ή εντός τριακοσίων ημερών από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητας του, συμφωνείται ότι θα φέρουν το επώνυμο …………………………….. και ότι η γονική μέριμνά τους θα ανήκει και στους δύο γονείς και θα ασκείται από κοινού, εφαρμοζομένων αναλόγως των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα, που αφορούν τη γονική μέριμνα τέκνων που γεννήθηκαν σε γάμο.
6. Κληρονομικά δικαιώματα
Σε περίπτωση λύσης του συμφώνου συμβίωσης λόγω θανάτου, αυτός που επιζεί έχει κληρονομικό δικαίωμα εξ αδιαθέτου, το οποίο ανέρχεται στο ένα έκτο της κληρονομίας, αν συντρέχει με κληρονόμους της πρώτης τάξης, στο ένα τρίτο, αν συντρέχει με κληρονόμους άλλων τάξεων και σε ολόκληρη την κληρονομία αν δεν υπάρχει συγγενής του κληρονομούμενου, που να καλείται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος. Αυτός που επιζεί έχει δικαίωμα νόμιμης μοίρας στην κληρονομία, το οποίο ανέρχεται στο ήμισυ της εξ αδιαθέτου μερίδας, που του αναλογεί, εφόσον συντρέχει κατά το ποσοστό αυτό ως κληρονόμος.
7. Λύση συμφώνου συμβίωσης
Το παρόν σύμφωνο συμβίωσης δύναται να λυθεί με νεότερη συμφωνία των συμβαλλομένων, η οποία θα γίνει αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση του ενός από αυτούς, η οποία θα ισχύσει αφότου κοινοποιηθεί στον άλλο με δικαστικό επιμελητή, ή αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των συμβαλλόμενων ή μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου.
Στις δύο πρώτες από τις παραπάνω περιπτώσεις η λύση του παρόντος συμφώνου συμβίωσης επέρχεται και θα ισχύσει από την κατάθεση του αντίστοιχου συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο, όπου έχει καταχωρισθεί και η σύσταση αυτού, ενώ στην τρίτη περίπτωση επέρχεται αυτοδίκαια.
8. Διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου συμβίωσης
Σε περίπτωση λύσεως του παρόντος συμφώνου συμβίωσης με οποιονδήποτε τρόπο, κανένας εκ των συμβαλλομένων δεν δύναται να απαιτήσει από τον άλλο διατροφή. (ή) Σε περίπτωση λύσεως του παρόντος συμφώνου συμβίωσης με οποιονδήποτε τρόπο, οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν αμοιβαία και συναποδέχονται ότι αν ο ένας εξ αυτών δεν δύναται να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, ο άλλος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση διατροφής εκείνου που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της διατροφής του, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 του Ν. 3719/2008.
9. Εφαρμογή διατάξεων του Ν. 3719/2008
Κατά ρητή συμφωνία των συμβαλλομένων, σε όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά στο παρόν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3719/2008 και συμπληρωματικά, όπου υπάρχει αντίστοιχη παραπομπή στον προαναφερθέντα Νόμο, οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
10. Εναρξη ισχύος του συμφώνου συμβίωσης
Εγώ ο/η συμβολαιογράφος υπέμνησα στους συμβαλλομένους ότι η ισχύς του παρόντος συμφώνου συμβίωσης αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου της παρούσας πράξεώς μου στον Ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους και την καταχώριση αυτού στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3801/2009, που τροποποίησε και συμπλήρωσε τα άρθρα 5, 8 και 42 του ν. 344/1976, τα άρθρα 1 και 8 του Κώδικα Διαταγμάτων για τα Δημοτολόγια και το άρθρο 15 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δε συμβαλλόμενοι μου δήλωσαν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την επιμέλεια της κατάθεσης και καταχώρισης της παρούσης πράξεώς μου στο προαναφερθέν βιβλίο του Ληξιαρχείου.
Σε πίστωση και βεβαίωση όλων των παραπάνω συντάχθηκε η πράξη αυτή, που γράφτηκε σε ……………. φύλλα, για την οποία με τρία (3) αντίγραφα θα εισπράξω συνολικά ευρώ …………………………… εκ των οποίων καθαρή αμοιβή ευρώ …………….. και δικαιώματα υπέρ του Ε.Τ.Α.Α. (ΤΑΝ και Τ.Σ.) και λοιπά τέλη ευρώ …………. και η οποία, αφού διαβάστηκε καθαρά και μεγαλόφωνα στους συμβαλλόμενους και βεβαιώθηκε, υπογράφεται από αυτούς και εμένα τον/την Συμβολαιογράφο, όπως ορίζει ο νόμος.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ Ο/Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
Στην περιπτωση που η γυναίκα είναι χήρα και παιρνει συνταξη απο τον πρωην συζυγο τι γίνεται αν συνάψει συμφωνο συμβίωσης; χάνει τη συνταξη που παιρνει; μπορείτε να μου απαντήσετε ;ευχαριστώ.
Καλησπέρα,
με αφορμή του άρθρου σας σχετικά με το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Είμαι εγκυμονούσα με το παιδί του πρώην μου, με τον οποίο χωρίσαμε φιλικά τον μήνα που μείναμε έγκυοι. Τώρα έχω σχέση με έναν άνθρωπο που θέλουμε να ζήσουμε μαζί και να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης. Θέλω να μάθω εάν μπορώ να συνάψω σύμφωνο στο οποίο θα αναφέρεται ο βιολογικός πατέρας του παιδιού μου και στο οποίο να φαίνεται ότι η μέριμνα του παιδιού είναι σε μένα και στον πρώην μου (μιας που ο ίδιος θέλει να το αναγνωρίσει και να βρίσκεται πλήρως στη ζωή του).
Σας ευχαριστώ πολύ για τυχόν απάντηση 🙂
το υποδειγμα ειναι το παλιο μην μπερδευετε τον κοσμο