Ο βουλευτής Γ. Αμυράς, στη συνέχεια παλαιότερων ερωτήσεών του και της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει πριν ένα χρόνο, κατέθεσε νέα ερώτηση στον κ. Υπουργό που έχει ως εξής :
«Η ίση μεταχείριση των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, σε περίπτωση λύσης του γάμου ή σε περίπτωση αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα, καθώς δεν λογίζεται να υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων.
Το συμφέρον του παιδιού είναι η ανατροφή του και από τους δύο γονείς, εξασφαλίζοντάς του τους καλύτερους δυνατούς δείκτες ευημερίας. Η βίαιη αποκοπή από τον έναν από τους δύο γονείς με δικαστική απόφαση, συνιστά σε ένα τραυματικό γεγονός, τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα. Εξάλλου η ίση και προσωπική επικοινωνία του κάθε γονέα με το παιδί δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή του.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δύο γονείς δικαιούνται κοινή γονική μέριμνα, αλλά όχι κοινή επιμέλεια. Δεν υποστηρίζεται ουσιαστικά το θεμελιώδες δικαίωμα του ίδιου του παιδιού να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς του, εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν το αντίθετο.
Τον Ιούνιο του 2017 έγινε μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων διατάξεων του οικογενειακού δικαίου με τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές Γ. Αμυρά (Ποτάμι), Αν. Λοβέρδο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Γ.Κατσιαντώνη (Ενωσης Κεντρώων), η οποία δεν έγινε δεκτή παρόλο που πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις στον Αστικό Κώδικα που διέπονταν από τις αρχές του ψηφίσματος 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο το όφελος των παιδιών.
Επισημαίνεται ότι στην Κύπρο, μετά από 20 χρόνια, προωθήθηκαν ριζοσπαστικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο καθιερώνοντας πλέον ως υποχρέωση των γονιών τη διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να επικοινωνεί και με τους δύο. Επίσης, η επιμέλεια του θα ασκείται από κοινού από τους δύο γονείς, ακόμα και μετά τη λύση του γάμου, αντί της μέχρι σήμερα αποδεκτής λύσης ότι η επιμέλεια ασκείται από τη μητέρα.
Σημειώνεται επίσης ότι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού αποτελεί κυρίαρχη τάση στο σύγχρονο δυτικό κόσμο (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία και Δανία) καθιστώντας υποχρεωτική τη νομική πρόβλεψη της συνεπιμέλειας του παιδιού και από τους δύο γονείς του.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, καθώς και το θεμελιώδες δικαίωμά του να διατηρεί σχέση και με τους δύο του γονείς ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης και να θεσπίσει επιτέλους στην Ελλάδα τη συνεπιμέλεια τέκνων;
2. Σκοπεύει το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και να εκσυγχρονίσει τις σχετικές διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου;»
, Για να δείτε τη πρωτότυπη δημοσίευση πιέσατε ΕΔΩ
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μιχαήλ. αν θέλετε το ξεκινάμε ,και ας είναι η αφορμή τά πολύ σωστά λόγια τού Μιχαήλ για να βρεθεί επιτέλους μία λύση σε αυτήν την τεράστια αδικία.και συγχαρητήρια στον Κ αμυρα.
Συγχαρητήρια…Θα φύγουν αυτοί…Μην έχετε καμιά αμφιβολία..Απλά έχω μια απορία προς όλους τους πατεράδες…Γιατί δε συγκεντρώνουμε υπογραφές να πάμε στο Στρασβούργο…ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπινών δικαιωμάτων…και να κατακτήσουμε το δίκαιο μας..και να κινήθουμε και αστικά σε κάθε δημόσιο φορέα που κινείται παράνομα…απάνθρωπα και αντισυνταγματικά..πείτε μου λίγο…σας παρακαλώ…τα παιδιά μας είναι..τόσο δύσκολο είναι να συντονιστούμε… ρε παιδιά…?
Ενα μεγάλο Μπράβο στον Γιώργο, έχει αρχές και τα λόγια του συμβαδίζουν με τις πράξεις του, το ΠΟΤΑΜΙ έχει και με μεγάλη χαρά το λέω πολύ σοβαρούς και ευαίσθητους βουλευτές, θα είναι μεγάλο σφάλμα απο τον Κυριάκο να μην τους αξιοποιήσει. Ολοι μαζί ενωμένοι να φύγει αυτή η εγκληματική νομολογιακή πρακτική με ενορχηστρωτή τον ανεκδιήγητο Κοντονή. Ο Συριζα βέβαια έχει και αυτός ανθρώπους οι οποίοι δεν σταθμίζουν το συντεχνιακό όφελος σε βάρος των εγκλημάτων κατα παιδιών. Αλλά οπως φαίνεται αυτό δεν αρκεί !!! Μόνη επιλογή η αλλαγή διακυβέρνησης. Θελουμε ολους τους πατεράδες μαζί ενάντια στους δολοφόνους μας, χωρίς πολιτικό πρόσημο. Ολοι μαζι για τον κοινό αγώνα!