Κώστας Λαδάκης,
Ιούνιος 2018
Θα προσπαθήσω για μια ακόμα φορά να διατυπώσω με σαφήνεια και συντομία τις απόψεις μου και ελπίζω να γίνω κατανοητός από όλους. Για να γίνω όμως κατανοητός είναι απαραίτητο να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Θα πρέπει επίσης να σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου και όταν διαφέρουν από τις δικές μας και όχι μόνο όταν αυτός συμφωνεί μαζί μας. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου δημοκρατικό να αποδομούμε και να απαξιώνουμε το συνομιλητή μας ή τις απόψεις του επειδή τυγχάνει αυτές οι απόψεις του να μην ταυτίζονται με τις δικές μας.
Όταν είμαστε επιθετικοί αυτό που αντιλαμβάνεται ο απέναντι μας είναι η επιθετικότητα μας. Το αποτέλεσμα είναι να μην τον ενδιαφέρει αυτό που λέμε, διότι τον ενοχλεί η στάση μας. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν ο απέναντι μας δεν έχει ευθύνη για το πρόβλημα μας και εμείς τον αντιμετωπίζουμε λες και φταίει αυτός.
Είναι αδύνατον να γίνει διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων που διαφωνούν και ταυτόχρονα ο ένας από τους δύο είναι απόλυτος στις απόψεις του. Η δογματική στάση δεν βοηθάει κανέναν από τους δύο.
Το γεγονός ότι κάποιοι ιατροί απαιτούν φακελάκι από τους ασθενείς τους είναι αδιαμφισβήτητα καταδικαστέο. Όμως το να κατηγορούμε συλλήβδην όλους τους γιατρούς της χώρας γι’ αυτό είναι απαράδεκτο. Οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν ενδεχομένως όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στη χώρα μας και όχι μόνο τους ιατρούς ή τους δικηγόρους. Οι συντεχνίες μπορεί να διαχειρίζονται τα ζητήματα του κλάδου τους, αλλά πιστεύω ότι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του κλάδου τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα του στρεβλού τρόπου με τον οποίο λειτούργησε το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Η αποκλειστική επιμέλεια δεν θεσπίστηκε για να κερδίζουν χρήματα οι δικηγόροι. Η αποκλειστική επιμέλεια θεσπίστηκε πραγματικά για να προστατευτούν τα παιδιά και βασίστηκε σε επιστημονικές θεωρίες οι οποίες κυριάρχησαν πριν μερικές δεκαετίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το να προβάλουμε τη γυναίκα Μήδεια ενέχει έναν κίνδυνο. Να χαρακτηριστούμε ως μισογύνηδες. Η γυναίκα Μήδεια εκμεταλλεύεται την αποκλειστική επιμέλεια για να επιτύχει το σκοπό της. Όταν η αποκλειστική επιμέλεια πάψει να υπάρχει, η γυναίκα Μήδεια θα χάσει ένα όπλο αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει. Άλλωστε η προσωπικότητα της «αυθεντικής» Μήδειας περιγράφηκε σε μία εποχή που ο άνδρας ήταν πανίσχυρος μέσα στην οικογένεια.
Ο Κώστα Λαδάκης είναι ιατρός νευρολόγος,
μέλος του ελληνικου και διεθνούς συμβουλιου κοινής ανατροφής