Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια: Αναμόρφωση ή «παραμόρφωση» του Οικογενειακού Δικαίου;

Άρθρο του Κώστα Τσιτούνα

δημοσιεύτηκε στο Newsbomb
δείτε το πρωτοτυπο ΕΔΩ

  Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται στην πράξη, οι επερχόμενες ρηξικέλευθες -όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε σχετική ομιλία του στη Βουλή- αλλαγές στην Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου και στο θέμα της Συνεπιμέλειας!

  

Η τελευταία, ούτε ως έννοια δεν αναγράφεται μέσα στις τελικές προτάσεις που παρέδωσε στον κ. Τσιάρα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αλλά και το σύνολο των προτάσεων δεν είναι τίποτε άλλο, από την μεταφορά σε Νόμο, της Πάγιας Νομολογίας που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια, προκαλώντας τεράστια ψυχολογικά προβλήματα σε δεκάδες παιδιών πρωτίστως και συνακόλουθα στους πατεράδες τους.

 

Με απλά λόγια, «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς», αφού όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα επίμαχα άρθρα: 1441 1511,1512,1513,1514,1519 και 1532, που αφορούν στην γονική μέριμνα, επιμέλεια, επικοινωνία παιδιών στις περιπτώσεις διαζυγίων, επί της ουσίας παραμένουν ως έχουν – αλλάζει η σύνταξη – δηλαδή τα δικαστήρια θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και αυτά θα αποφασίζουν πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και εφόσον κάποιος εκ των γονέων δεν… «επιβαρύνεται» με καταγγελίες του στυλ, αδιάφορος, ψυχοπαθής, ανίκανος κ.ο.κ.!

 

Ουσιαστικά, η Επιτροπή ανανεώνει τις… «ευλογίες της» στην πλευρά της μητέρας, να «καταγγέλλει» κατά το δοκούν τον πατέρα και να τον κρατάει όμηρο των εκδικητικών της επιθυμιών και το ζητούμενο που είναι η πρώτα απ’ όλα και πάνω απ όλα το συμφέρον του παιδιού, πάει… περίπατο!

 

Χωρίς να θέλουμε ούτε κατ ελάχιστο να αμφισβητήσουμε τις ειλικρινείς προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για ουσιαστική Αναμόρφωση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ζήτημα είχε τεθεί εξαρχής σε λάθος βάση. Τι εννοούμε: Για να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο ή να γίνει η αλλαγή κάποιας νομοθεσίας, συγκροτείται μια Επιτροπή, την οποία αποκαλούμε νoμοπαρασκευαστική και αυτή θα πρέπει να απαρτίζεται από τους πλέον ειδικούς για το συγκεκριμένο θέμα. Στην προκειμένη περίπτωση και όπως διαβάζουμε στο σχετικό ΦΕΚ (252/20 Συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής), αυτή αποτελείται από 18 μέλη στο σύνολό τους Δικηγόροι, είτε μαχόμενοι είτε καθηγητές της Νομικής και δικαστές. Και διερωτάται κανείς, εύλογα, είναι δυνατόν να μην συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος έχει μελετήσει χρόνια το πρόβλημα και έχει δώσει αγώνες; Είναι δυνατόν να απουσιάζει από την Επιτροπή αυτοί οι κατεξοχήν ειδικοί για το θέμα; Όταν εκδικάζονται υποθέσεις επιμέλειας τέκνων στα δικαστήρια, στους ψυχιατρικούς πραγματογνώμονες δεν βασίζουμε την απόφασή μας;

 

Η αίσθηση που μας δινόταν εξαρχής από την σύνθεση της Επιτροπής -υπογραμμίζουμε ότι δεν αμφισβητούμε την ακεραιότητα και την επιστημοσύνη κανενός εκ των μελών-είναι ότι τελικά θα έχουμε μια «παραμόρφωση» και όχι Αναμόρφωση στην ουσία του Οικογενειακού δικαίου, έτσι για να ρίξουμε «στάχτη στα μάτια» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι και καλά έχουμε συμπεριλάβει στην εσωτερική μας νομοθεσία την «Συν- επιμέλεια» για να αποφεύγουμε τις σχετικές καταδίκες, αλλά στην πράξη μόνο η «συν- επιμέλεια» δεν θα προβλέπεται. Γιατί, πώς μπορεί ένας δικαστής καθόλα άξιος και ικανός να προτείνει κάτι ποιο προοδευτικό, διαφορετικό και ουσιαστικό στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος, όταν ο ίδιος επί σαράντα έτη δικάζει με βάση ένα αναχρονιστικό δίκαιο, αναθέτοντας την επιμέλεια στη μάνα σε ποσοστό 98% και του έχει γίνει δεύτερη φύση; Ή τι ξεχωριστό θα μπορούσε να σου προτείνει ένας δικηγόρος καθηγητής ή μαχόμενος, χωρίς να… μεροληπτήσει αφού στις προτάσεις του, όλο και κάποιες δικές τους υποθέσεις θα βαρύνουν στη σκέψη του;

 

Να σημειώσουμε δε ότι τα περισσότερα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, είναι μέλη της εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, με δική της φιλοσοφία και στόχευση –όπως κάθε εταιρεία άλλωστε- η οποία όμως απέχει παρασάγγες από αυτό που εξήγγειλε ότι θέλει να πετύχει στην Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας.

 

Κλήθηκε στην επιτροπή έστω και ένας ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός να καταθέσει τις απόψεις του και αν ναι, διερωτώμεθα αν οι απόψεις του συγκλίνουν με των μελών της Επιτροπής;

 

Κυριακή κοντή γιορτή, ο υπουργός εντός των ημερών θα πρέπει να κοινοποιήσει τις προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει στα χέρια του και τότε θα δούμε αν επιβεβαιώνονται οι δικές μας ανησυχίες και προβληματισμοί περί ενός Ψευδεπίγραφου Νομοσχεδίου Αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, που δεν επιλύει στην ουσία κανένα πρόβλημα, απλά το κουκουλώνει ή ενός καινοτόμου σχεδίου, όπως διατείνεται το υπουργείο!

 

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ποιος ή ποιοι συμβούλεψαν τον κ.Τσιάρα τόσο ως προς τη σύνθεση της Επιτροπής όσο και ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στις προτάσεις αυτές ταιριάζει η παροιμία «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει» και αυτό δεν αρμόζει στο ύφος και στο ήθος του κ.Τσιάρα.

 

Ωστόσο, αν παραμένει σε… ισχύ η βούληση του υπουργού να Αναμορφώσει ριζικά το Οικογενειακό δίκαιο και να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα, δύναται είτε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις και να συστήσει νέα Επιτροπή, αποτελούμενη κατεξοχήν από ειδικούς για το θέμα και η συμμετοχή νομικών η δικαστών να περιορίζεται στο να δώσει νομική μορφή στις προτάσεις των ειδικών!

 

Άλλωστε η… θητεία της παρούσης Επιτροπής, έχει λήξει από τέλη Οκτωβρίου και με την παράδοση των προτάσεων!

 

Γιατί αν πρόκειται στις προτάσεις τους να μιλούν για «ελεγχόμενη συν -επιμέλεια» και ισχυρισμούς του στυλ, το παιδί δεν μπορεί να μοιράζεται σε δυο σπίτια, γιατί δεν είναι τσουβάλι, και άλλα τέτοια που προβλέπονται ήδη, απλώς θα τα έχουμε τροποποιήσει κατά τι και θα τα σερβίρουμε σαν κάτι νέο, τότε θα έχουμε κοροϊδέψει πρώτα τους εαυτούς μας και μετά το Ευρωπαικό Δικαστήριο, κουκουλώνοντας το πρόβλημα, κάτω από ένα ψευδεπίγραφο Νομοσχέδιο Αναμόρφωσης Οικογενειακού Δικαίου!

 

σχόλια Συλλόγου Συνεπίνέλεια

 

Το σχέδιο πρότασης νόμου που υπεβλήθη αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν ξέρουμε αν υπήρξαν αποχές.

 

Διερωτώμαστε αν ο πρόεδρος της εταιρείας Οικογενειακού Δικάιου και πρόεδρος της Επιτροπής έχει διαβιβάσει στον κ. Υπουργό  τα σχέδια πρότασης νόμου που τουλάχιστον δύο διαφωνούντα μέλη της επιτροπής κατέθεσαν στα πρακτικά.

 

Άν δεν τοα έχει κάνει καλούμε τα μέλη της επιτροπής που μειοψήφισαν να δημοσιοποιήσουν τα κείμενά τους. 

 

Ο ελληνικός λαός θα κρίνει ποιός παραμορφώνει το οικογενειακό δίκαιο και ποιός προστατεύει το συμφέρον του παιδιού. 

 

Η επιτροπή γνωμοδοτεί, η κυβέρνηση αποφασίζει, η Βουλή νομοθετεί.

 

Το μέλλον των παιδιών της Ελλάδος είναι στα χέρια της κυβέρνησης, δεν είναι στα χερια της περαιωθείσας επιτροπής.

Σ.Σ.

 

Απόψεις Επισκεπτών ( 9 )

  1. ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

    ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΣΙΑΡΑ, Ή ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΙΤΉΣΟΥΝ. ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΧΛΩΜΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ.

    Reply
  2. Βασιλης

    Μακαρι αν ειναι ετσι να το πεταξει ο κυριος Τσιαρας στο καλαθι των αχρηστων ή να το αλλαξει ριζικα για να μην χαθει αλλος χρονος…

    Reply
  3. Μαχομενος

    Για να δουμε ο κυριος τσιαρας τοσο καιρο μας δουλευε.και μας το επαιζε καλος και οτι καταλαβαινει τα προβληματα και φαμφαρες δηλωσεις τελος η εργαλοιοποιηση των παιδιων και ισοτητα και αλλα τετοια,αν ειναι να θελει να ψηφισει τετοιο νομοσχεδιο οπως αναφερεται ποιο πανω καλυτερα να παρετηθει και ακομα καλυτερα να παει σπιτι του απο το να γυρναει τα καναλια και να κανει τον συμπονετικο προς τα παιδια και σε οσους δεν εχουν την επιμελεια.
    Χιλιες φορες να ελεγε δεν θελω να πειραξω το οικογενειακό δικαιο παρα ολα αυτα που ελεγε και εδινε ψευτικες ελπιδες.
    Θελουμε αμεση λυση και οχι καινουρια επιτροπη να καθυστερηση παλι ενα χρονο οτι δηθεν κανει δουλεια και μελεταει προς την συνεπιμελεια.
    Ας υιοθετησουμε το μοντελο που εφαρμοζεται τοσα χρονια σε χωρες που εχουν συνεπιμελεια.

    Reply
  4. αρης

    Η κουμουνιστοσυμμορία, συνεχίζει ακάθεκτη το εργο της,…ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ. Σας αποχαιρετώ θύματα , καλό facebooking

    Reply
  5. ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό από την ελληνική πραγματικότητα. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η συντονισμένη – υπό την καθοδήγηση του συλλόγου – διοικητική ή/και δικαστική προσφυγή στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

    Reply
  6. ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εάν βαφτίσουν το κρέας ψάρι μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό θεσμό και να κάνει καταγγελία; Να ενημερώσει δηλαδή κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό για το την ‘ωραία’ ελληνική τρίπλα;
    Νομίζω ότι ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται σε κάποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μπορεί κανείς να απευθυνθεί ατομικά σε αυτούς και όχι μέσω του Συνηγόρου;
    Γνωρίζει κάποιος;
    Ευχαριστώ

    Reply
  7. ΑΓΓΕΛΟΣ

    Τι εννοείται οτι
    “Η επιτροπή γνωμοδοτεί, η κυβέρνηση αποφασίζει, η Βουλή νομοθετεί ”
    Δηλαδή μπορεί το Υπουργείο να αλλάξει εντελώς το πόρισμα (σε περίπτωση που είναι κατά της συνεπιμέλειας και ονομεζει τελικά το κρέας, ψάρι ) και να κατεβασει ενα πόρισμα ξεκάθαρο και συμφωνο με τις δεσμευσεις του Υπουργείου και της κυβερνησης;
    Η θα πρέπει να συσταθεί πάλι νεα επιτροπή;
    Χιλιαδες γονείς αναμένουν να φανεί τελικά ποιος ήταν και είναι ο ρόλος του κυρίου Τσιαρα αλλα και της Κυβερνησης, καθώς και αν οι δεσμεύσεις τους αποτελούσαν μια ακομα σκοπιμότητα για να πάρουν χιλιάδες ψήφους!
    Οι γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και ειναι αυτονόητο να μεγαλώνουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς, έχοντας ισο χρόνο!!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *