Δημοσιεύθηκε άρθρο της Ξένιας ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ στη Καθημερινή με τίτλο “Η γονική απομένωση και τα παιδιά των γκέι.”\
Επειδή πρέπει ν’ακούγεται κάθε άποψη, ακόμα και αντίθετη με αυτή του διευθυντή διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας, στείλαμε για δημοσίευση κείμενο στη ΚΑΘΗΜΕΙΝΗ.
Το ξαναστείλαμε σήμερα 7/2/2021.
Δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα.
Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΓΚΕΪ
Ορίζεται ως Γονική Αποξένωση η αδικαιολόγητη άρνηση ενός παιδιού να έχει επαφή με ένα από τους γονείς του ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του άλλου γονέα.
Ο όρος «αποξενωμένο παιδί» συχνά συναντάται σε δικαστικές αποφάσεις, ασχέτως του ότι τα δικαστήρια δεν κάνουν τίποτε για να προστατεύσουν τα παιδιά που τα ίδια κρίνουν αποξενωμένα. Μήπως όσοι αρνούνται προσχηματικά τον όρο γονική αποξένωση επιδιώκουν τη γνωστή απραξία της δικαιοσύνης;
Οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη επιστημονικές έρευνες που έχουν ελεγχθεί ως προς τη μεθοδολογία από τρίτους εκτιμητές (peer evaluators) και έχουν δημοσιευθεί σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.
Όπως κάθε πολίτης, έτσι και η κυρία Κουναλάκη, μπορεί να προβάλλει τη δική της άποψη. Όμως η επιστημονική αλήθεια είναι μία, εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, και τη διαπιστώνουν οι επιστήμονες με επιστημονικές έρευνες.
Σ’ αυτό διαφέρει ο επιστημονικός τρόπος σκέψης από τη ρητορική. Η γνώμη του ειδικού (expert opinion) έχει μικρή επιστημονική βαρύτητα, αντίθετα με τις επιστημονικές έρευνες.
Ο ιατρός κ. Τσιάρας γνωρίζει τη διάκριση μεταξύ της γνώμης ειδικού από επιστημονικών μελετών που πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια. Έχει στη διάθεσή του όλες τις μελέτες που άλλωστε είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο. Ανασκοπήσεις των μελετών έχουν παρουσιαστεί στα ελληνικά με άρθρα σε εφημερίδας όπως το Βήμα.
Και οι μελέτες που ξέρει ο κ. Τσιάρας δεν αυτές που παραπληροφορώντας αναφέρει η κα Κουναλάκη. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έγιναν για τα παιδιά των γκέι και για πράττειν άλογα.
Ο κ. Υπουργός αναφέρεται σε μελέτες που οδήγησαν στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις διεθνώς. Η αιτιολογική έκθεση του ψηφίσματος 2079/2015 Συμβουλίου της Ευρώπης (κεφ. 2.2) παραθέτει τις επιστημονικές μελέτες που έλαβαν υπόψη οι εκπρόσωποι των 47 κρατών για να συστήσουν στα κράτη τη κοινή ανατροφή παιδιών (συνεπιμέλεια), την εναλλασσόμενη κατοικία, τη φιλική δικαιοσύνη και τη νέα κοινωνική και επιδοματική πολιτική των κρατών.
Ακόμα και όσοι αμφισβητούν την νομική ισχύ του πιο πάνω ψηφίσματος δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για την οδηγία Ε.Ε. 1158/2019. Δεσμευτική νομικά για την Ελλάδα, προβλέπει την εξίσου κοινή φροντίδα – caring responsibilities – και για τους δύο γονείς είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι είτε ζουν μαζί είτε όχι. Άδεια τοκετού και γονική άδεια και για τους δύο γονείς, κοινή και ίση φροντίδα του παιδιού στο σπίτι, για να μη μένουν οι γυναίκες στο σπίτι και να εργάζονται χωρίς αμοιβή.
Πως θα έχουν οι γονείς εξίσου κοινή φροντίδα αν δεν θα έχουν εξίσου το παιδί στο σπίτι;
Απέδωσε στον κ. Τσιάρα η κα Κουναλάκη το απόσπασμα «όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα».
Ορθότερα διατυπωμένο, τα παιδιά της συνεπιμέλειας, όλων των ηλικιών, εμφανίζουν σχεδόν τους ίδιους δείκτες ευημερίας με τα παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι και με τους δύο γονείς.
Το αντίθετο τα παιδιά της αποκλειστικής επιμέλειας. Τα παιδιά που ζουν σε αποκλειστική επιμέλεια εμφανίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα που είναι απο δεκαετίες γνωστά ως “παιδιά του διαζυγίου”.
Πως όμως συνδέονται όλ’ αυτά με τους γκέι; Κανείς δε μίλησε για ζευγάρια ομοφύλων, κανείς δεν άνοιξε το ζήτημα. Υπέρ της συνεπιμέλειας ετερόφυλων γονέων υπάρχει καθολική επιστημονική ομοφωνία διεθνώς ενώ το ζήτημα των ομοφύλων ζευγαριών εξετάζεται.
Γιατί λοιπόν τα δύο συνδέονται κακόβουλα στο άρθρο;
Ιωάννης ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ,
δικηγόρος ΔΣΑ