Γιατί η γονική αποξένωση είναι μια μορφή ενδοοικογενειακής κακοποίησης
Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως πιόνια ή όπλα, και όχι μόνο από ναρκισσιστές.
6 Αυγούστου 2022
Δική μας μετάφραση από το πρωτότυπο που δημοσιεύτηκε στο Psychologytoday,
Δείτε το πρωτότυπο ΕΔΩ
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Η γονική αποξένωση δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μετά το τέλος μιας σχέσης.
- Στα σενάρια γονικής αποξένωσης, τα παιδιά μετατρέπονται σαν αντικείμενο και αντιμετωπίζονται ως μέσο συναλλαγών, ως νόμισμα.
- Η γονική αποξένωση στερεί από τα παιδιά την κοινωνική δύναμη και την αυτονομία, καλλιεργώντας τους την αυτοαμφισβήτηση.
Συχνά σκεφτόμαστε τη γονική αποξένωση ως φαινόμενο που εμφανίζεται μετά μία σχέση. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που συμβαίνει εξίσου στο πλαίσιο σχέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και εξίσου συμβαίνει μετά το τέλος μιας σχέσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κατασκευασμένη χειραγώγηση που πληγώνει όλους – εκτός, φυσικά, από τον αποξενωτή – από τον κακοποιημένο σύντροφο μέχρι τα παιδιά που χρησιμοποιούνται ως όπλα.
Στον πυρήνα της, η γονική αποξένωση, όπου ο ένας σύντροφος ή ο πρώην σύντροφος στρέφει όλους στην τροχιά μιας οικογένειας εναντίον του άλλου συντρόφου, είναι μια μορφή ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Μερικές φορές πιστεύουμε λανθασμένα ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση συμβαίνει μόνο μέσα σε οικογένειες που δεν έχουν διασπαστεί. Στην πραγματικότητα, όσο διατηρείται ο ιστός της οικογένειας -παρά την αλλαγή του πλαισίου της, όπως με ένα χωρισμό ή διαζύγιο – το έδαφος της σχέσης παραμένει γόνιμο για τη σπορά των σπόρων της δυσαρέσκειας. Τα παιδιά είναι συνήθως η κόλλα που συγκρατεί αυτή τη δυσλειτουργία και, ως εκ τούτου, γίνονται γρήγορα το μέσο, το νόμισμα της αποξένωσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά μπορεί επίσης να γίνουν το μέσο, το νόμισμα της κακοποίησης. Ο θύτης τα χρησιμοποιεί – τη στοργή τους, τη διαθεσιμότητά τους, ακόμη και την αφοσίωσή τους στον κακοποιημένο γονέα – για να ασκήσει επιρροή στον γονέα που είναι ο στόχος της αποξένωσης. Γίνονται όπλο. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι ένα πολύ πιο ισχυρό -και επιζήμιο- εργαλείο από τη σωματική, την οικονομική, ακόμη και την ψυχοκοινωνική κακοποίηση και, δεδομένης της προσκόλλησής μας στα παιδιά μας, με τόσο πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες.
Οι παράπλευρες απώλειες εδώ είναι τα παιδιά. Οι αποξενωτές μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και μπορεί να έχουν τάσεις εξουσίας και ελέγχου. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις παράπλευρες απώλειες. Αντίθετα, λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες. Στην περίπτωση της γονικής αποξένωσης, αυτή η ανάγκη είναι κυρίως να προκαλέσουν πόνο στον σύντροφό τους ή στον πρώην σύντροφό τους λόγω της αντίληψής τους ότι αυτός τους έχει απορρίψει ή υποτιμήσει.
Δίκαιη, στον κόσμο του ναρκισσιστή, αυτή η αντίληψη σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τις συνέπειες αυτών των επιλογών, για τα παιδιά ή τον αποξενωμένο σύντροφο. Μία από τις πιο βαθιές συνέπειες αυτού του είδους οικογενειακού συστήματος είναι η αποσύνδεση των παιδιών όχι μόνο από τον αποξενωμένο γονέα, αλλά και από τον αποξενωτή γονέα. Τα παιδιά γνωρίζουν. Ακόμα και τα παιδιά που συνυπάρχουν σε ένα οικοδόμημα γονικής αποξένωσης και τα οποία το ενστερνίζονται αναγνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά, γεγονός που τα διαμορφώνει για βαθιές δυσκολίες στις σχέσεις τους στη μετέπειτα ζωή τους.
Μία από τις άλλες συνέπειες της γονικής αποξένωσης για τα παιδιά είναι η απώλεια εμπιστοσύνης τόσο στη μνήμη τους όσο και στον εαυτό τους. Από την άποψη της μνήμης, μπορεί να χάσουν την προοπτική που βασίζεται στο πλαίσιο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να τα κάνει να αμφιβάλλουν για την ικανότητα τους λήψης αποφάσεών και να τα στερήσει από την αίσθηση της κοινωνικής δύναμης και αυτονομίας. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης και σε αποτυχία δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων με διάρκεια.
Η γονική αποξένωση εξυπηρετεί μόνο ένα άτομο – τον αποξενωτή. Για όλους τους άλλους που εμπλέκονται στη δυναμική αυτή, ο αντίκτυπος είναι ύπουλος. Για τον αποξενωμένο σύντροφο, προκαλεί ανυπολόγιστο άγχος, αφήνοντάς τον σε μια κατάσταση σχεδόν συνεχούς έντασης και άγχους. Για τα παιδιά, καταστρέφει τους οικογενειακούς δεσμούς, την αίσθηση του τόπου και την αίσθηση του εαυτού τους που την μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή τους. Για την εκτεταμένη οικογένεια, εισάγει ένα ανεπαίσθητο υπόγειο ρεύμα αναπόφευκτης έντασης και απειλητικού χάους.
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις πράξεις ενός άλλου προσώπου, αλλά η επίγνωση της ατζέντας και των συνεπειών της θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση καθώς και την αντίδρασή μας σε αυτήν.
PSYCHOLOGY TODAY
Συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο για το νέο νόμο για την ενδοοικογενειακή βία με αυτό το άρθρο.
Ο όρος κακοποίηση είναι ψυχολογικός όρος. Ο αντίστοιχος νομικός όρος στο θέμα αυτό είναι ενδοοικογενειακή βία. Για να υπάρχει ενδοοικογενειακή βία για το νομικό πρέπει να υπάρχει κακοποίηση για τον επιστήμονα. Ο νόμος πρέπει να φροντίζει ώστε η κακοποιηση να συνιστά ενδοοικογενειακή βία.
Πολλές φορές έχουμε γράψει για τη διάκριση των όρων «βία κατά των γυναικών» και «ενδοοικογενειακή βία». Και για την πρόληψη της έμφυλης βίας.
- Βία κατά των γυναικών : εξαναγκασμός σε γάμο, trafficking, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων κα
- Ενδοικογενειακή βία : κάθε μορφής (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική) σε βάρος παιδιών, ανδρών, γυναικών
- Πρόληψη έμφυλης βίας : με την επίτευξη της ισότητας των φύλων
Κάθε άλλη ανάγνωση της “βίας κατά των γυναικών” δεν συνδέεται με την ενδοοικογενειακή βία αλλά με τη διοχέτευση αστρονομικών ποσών για πολιτικές που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παράγουν κακοποίηση.
Χαρακτηριστικά, αυτές τις μέρες, στα πλαίσια του ΟΗΕ, γίνεται συζήτηση για abuse of family abuse, την κατάχρηση της ενδοοικογενειακής βίας, την κακοποίηση από την «καταπολέμηση» της κακοποίησης.
Η κακοποίηση δεν έχει φύλο. Ούτε η αποξένωση.
Όσοι αποδίδουν τη βία σε ένα φύλο δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να την προκαλούν.
Σ.Σ.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας εάν δεν αναδημοσιευθεί ολόκληρο το άρθρο με αναφορά στη πηγή και link στο www.synepimelia.gr
Λόγω κακόβουλων παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει δημιουργηθεί μηχανισμός προστασίας. Κάθε παράβαση θα διώκεται και θα αναφέρεται στους browsers.
Αρη μου..δε φταιει ο Τσιαρας σν ο νομος δεν εφαρμοζεται..ουτε φταει αν δεν αφαιρειται η γονικη μεριμνα σε καταστασεις γονεικης αποξενωσης..τη μονη ευθυνη την εχουν οι Δικαστες με τους Εισαγγελεις..ο Νομος ειναι πολυ καλος..απλα δεν εφαρμοζεται..
Αυτό που ελεγα 4 χρόνια πρίν ξαφνικά εγινε αίτημα..τυχαία? Οχι βέβαια, ειδαμε την απατη του 4800/21, και θυμηθήκαμε οτι δεν επέφερε καμμία αλλαγή εφόσον υπάρχει ατιμωρησία. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης διατροφής επιφέρει αμεσα αποτελέσματα και τιμωρία του “ΓΟΥΡΟΥΝΙΟΥ” αν και ανεργο, αλλά η αποξένωση απο τα παιδιά σου όταν θα εκδικαστεί σε μερικά χρόνια τα παιδιά σου θα είναι είτε φαντάροι είτε θα φτύνουν στο άκουσμα και μόνο του ονόματος σου.
Νομος 4800/2021, ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΤΗ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΊΟΙ ΔΝΕ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ . Η απαντηση στις ευχαριστίες προς τον συντεχνίτη Τσιάρα απο τα ενεργά κορόιδα.