Φεβρουάριος 2024
Ένα άρθρο της Μαρίνας Γκότση
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει ελπίδα σε γονείς μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόσφατα, γεννήθηκε υγιές κοριτσάκι από 44χρονη μητέρα, χρησιμοποιώντας ωάρια που καταψύχθηκαν πριν από δέκα χρόνια.
Επιβεβαιώθηκε με το τρόπο αυτό η ασφάλεια της διαδικασίας για γυναίκες με ιατρικό ιστορικό ή για εκείνες που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους σε νεαρή ηλικία. Εδώ η μητέρα τα κατέψυξε όταν ήταν 34 ετών.
Πρόσφατα άλλαξε ο νόμος και επιτρέπεται τα κέντρα εξωσωματικής να κρατήσουν στη κατάψυξη τα ωάρια για περισσότερα από τα 10 χρόνια που μέχρι τώρα επιτρεπόταν.
Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν τη μητρότητα με τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας. Και υπηρεσιών από τα πολλά κέντρα εξωσωματικής κρυοσυντήρησης και γονιμοποίησης.
Δεν αναρωτιέμαι αν τα παιδιά που γεννιούνται από καταψυγμένα ωάρια διαφέρουν από τα παιδιά που γεννιούνται φυσικά. Ελπίζουμε ότι όλα θα μεγαλώσουν πολύ καλά. Ακόμα και με μητέρες που όταν τα παιδιά τους γίνουν 20 ετών αυτές θα είναι 64.
Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί να θέλει μια γυναίκα να καθυστερήσει τη μητρότητα. Με εξαίρεση βέβαια τις περιπτώσεις που αυτό επιβάλλεται για λόγους ιατρικούς.
Αν μία γυναίκα δεν έχει βρει τον κ. τέλειο μέχρι τα 34, τι να κάνει να πιστεύει ότι θα τον βρει μετά τα 34;
Και αν καθυστερεί τη μητρότητα για λόγους επαγγελματικούς, για να βγάλει λεφτά, θα θέλει άραγε να τα ξοδέψει στη κρυοσυντήρηση, στις εξωσωματικές, στην αυξημένη φροντίδα για την ίδια και το παιδί.;
Αν καθυστερεί τη μητρότητα γιατί θέλει να «ζήσει», να ξενυχτήσει, να γλεντήσει, να κάνει διακοπές, τί την εμποδίζει να το κάνει με ένα παιδί;
Μήπως καθυστερεί τη μητρότητα γιατί αυτή είναι η τελευταία προτεραιότητα στη ζωή της; Μετά τις ελεύθερες σχέσεις, τη καριέρα, τη διασκέδαση;
Τελικά μήπως καθυστρεί τη μητρότητα γιατί μέσα της δεν ξέρει αν θα είναι άξια μητέρα όταν και αν έρθει η ώρα;