Η ΝΟΜΟΣ είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη τράπεζα νομικών πληροφοριών. Δικηγόροι, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί, λογιστές καταφεύγουν καθημερινά σε αυτή για να δουν πως σήμερα ισχύει κάποιος νόμος.
Και όμως, στις καίριες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, επιλεκτικά, είχε αναρτήσει την προϊσχύσασα μορτή του άρθρου του ν. 1359/1983 και όχι την ισχύουσα του ν. 4800/2024.
Για παράδειγμα :
Το άρθρο 1505 είναι αναρτημένο ορθά, δηλαδή όπως έσει σήμερα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ
Σχέσεις γονέων και τέκνων
«Άρθρο 1505
Επώνυμο των τέκνων
Οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο είτε σε συμβολαιογράφο είτε στον λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Ο λειτουργός οφείλει να ζητήσει τη σχετική δήλωση.
Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.
Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους. Πρώτο τίθεται το επώνυμο που προηγείται αλφαβητικά. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο των τέκνων σχηματίζεται με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.».
*** Η φράση «έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους» στο πρώτο εδάφιο της τρίτης παραγράφου αντικαταστάθηκε από τη φράση «έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους», τα δύο τελευταία εδάφια προστέθηκαν και το άρθρο 1505 διαμορφώθηκε ως άνω με την παρ.1 άρθρου 4 Ν.5089/2024, ΦΕΚ Α 27/16.02.2024, η οποία, σύμφωνα με την παρ.2 του αυτού άρθρου, εφαρμόζεται για τους γάμους που τελούνται μετά από την έναρξη ισχύος του Ν.5089/2024.
Το άρθρο 1510 ΑΚ αντίθετα είναι αναρτημένο εσφαλμένα, δηλαδή όπως ίσχυε προγενέστερα :
`Αρθρο 1510
Γονική μέριμνα
Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (Γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. Σε περίπτωση όπου η Γονική μέριμνα παύει λόγω θανάτου, κήρυξης σε Αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στον άλλο.
Αν ο ένας από τους γονείς αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, την ασκεί μόνος ο άλλος γονέας. Η επιμέλεια όμως του προσώπου του τέκνου ασκείται και από τον ανήλικο γονέα.
*** ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΟ 16.9.2021,δυνάμει των άρθρων 7 παρ.1 και 30 Ν. 4800/2021,ΦΕΚ Α 81, στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1510, μετά τις λέξεις «από κοινού» προστίθενται οι λέξεις «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού και εξίσου.»
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 18 Ν. 4800/2021,ΦΕΚ Α 81,το οποίο,σύμφωνα με το άρθρο 30 του αυτού νόμου,ισχύει από τις 16.9.2021:
Το αυτό ισχύει και για άλλα άρθρα που τροποποιήθηκαν με το ν. 4800/2021.
Είτε απλά παρέλειψαν να ενημερώσουν τη βάση είτε προσχώρησαν στη προ τριετίας πολεμική κατά της ψήφισης του νόμου, τη συζήτηση περί της εφαρμογής του νόμου από τους δικαστές των μονομελών Πρωτοδικείων και Εφετείων και την προσβολή του κράτους δικαίου.
Για το λόγο αυτό απευθύναμε μαίηλ στη ΝΟΜΟΣ η οποία αυθημερόν απάντησε διορθώνοντας την ανακρίβεια.
Δείτε το απόσπασμα της απάντησης :
“Εκ παραδρομής είχαν παραμείνει τα άρθρα αυτά και στις δύο μορφές.
Ήδη τα έχουμε διορθώσει (όλα όσα είχαν τροποποιήσεις στον ΑΚ με τον Ν. 4800/2021).
Ο λόγος που είχε γίνει αυτό είναι διότι, όταν υπάρχουν τροποποιήσεις που ανάγονται στο μέλλον, το περνάμε έτσι, αφήνουμε δηλαδή και την ισχύουσα μορφή του άρθρου και από κάτω παρατίθεται το (μελλοντικώς) ισχύον.
Στην περίπτωση αυτή, είχε διαφύγει της προσοχής μας ότι στα άρθρα αυτά είχαν μείνει και οι δύο μορφές.”
Ευχαριστούμε τη ΝΟΜΟΣ για την άμεση ανταπόκριση.
Καταλήγουμε στο ότι δεν μιλάμε πια για τον ν. 4800/21.
Πρόκειται για τον ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.
Οταν αναφερόμαστε στον προϊσχύσαντα νόμο θα μιλάμε για τον ν. 1359/1983.
Σ.Σ.